Нов закон е влязъл в сила в Таджикистан на 29 април, който забранява на новородени бебета да им бъдат давани фамилни имена с руски окончания, съобщава „Франс прес”.

Таджиките често са "порусначвали" своите фамилни имена, когато страната беше част от Съветския съюз. Ходът сега да се забрани практиката е част от кампания на постсъветското правителство да създаде по-традиционна национална идентичност.  

Таджикският президент Емомали Рахмон спря използването на славянски имена, за да засили патриотизма, променяйки собствената си фамилия от Рахмонов през 2007 г. в ход, който накара министри, държавни служители и собствените му деца да последват примера му.

Той също така сложи край на използването на руския език като официален през 2009 г.  

Съгласно новия закон, фамилните окончания „-ов” и „-ев” са забранени. На децата трябва да се дават фамилни имена с окончания, които са самородни и присъщи за страната, включително „-зод”, „-пур” и „-фар”.

Обаче сред някои таджики, които работят в Русия, се е надигнала съпротива срещу инициативата на президента Рахмон.

Таджикистан по-рано забрани кръщаването на деца на диви животни и на предмети от домашния бит като брадви и метли, или да им бъдат давани първи имена, които са „чужди на националната култура и традиция”.

В страната е приет списък с 3000 имена, приемливи за първи имена за децата.