Подкрепата на Украйна е в стратегически интерес на България по няколко причини. Това заявява българският министър на отбраната Тодор Тагарев в интервю за Kyiv Independent. Русия "наруши всички международни норми" и "унищожава международната архитектура за сигурност", заявява той.

"Първо, това е морално задължение да помогнем на жертвата на агресия, каза Тагарев. Но също така е в наш стратегически интерес Украйна да удържи руската агресия и да успее да възстанови своя суверенитет и териториална цялост. Това е ключово за стабилността в Европа - особено за Източна Европа в Черноморския регион."

Но ще бъде трудно да се разграничим от Русия, чиято пропаганда е влиятелна в българската политика и сред обществото. Сегашният президент Румен Радев е проруски настроен.

Тагарев каза, че има политици, които се противопоставят на предоставянето на оръжие на Украйна, твърдейки, че се опитват да постигнат мир по-бързо, въпреки че този аргумент няма смисъл.

По думите му, изказванията на президента няма да повлияят на подкрепата от България, която е парламентарна република. Това означава, че правителството отговаря за отбраната, сигурността и външната политика, а не президентът.

"Всичко е в нашите ръце - на кабинета, а сега кабинетът се различава значително от позицията на президента", каза Тагарев и добави, че правителството всъщност не обсъжда с президента Радев военната помощ, която изпраща на Украйна.

Получаването на помощ от България е важно, особено сега. Американската подкрепа е застрашена от задънена улица в Камарата и проруските премиери на Словакия и Унгария налагат вето на подкрепата на ЕС за Украйна.

Все повече българи подкрепят Украйна, каза той. Войната на Русия в Украйна изглеждаше събуждането, от което страната му се нуждаеше.

Тодор Тагарев не е впечатлен от кинжалите на Путин над Черно море

Тодор Тагарев не е впечатлен от кинжалите на Путин над Черно море

Напрежението в Близкия изток не е променило фокуса в НАТО

България също силно зависи от руския петрол, отбелязва изданието. Някои българи все още виждат Русия като силата, освободила страната им от Османската империя през 1800 г. Разказите на Кремъл се "приемат доста благосклонно от значителна част от населението", но това се променя.