Главатарят на афганистанските талибани обяви, че планираното увеличаване на американските войски в страната няма да сложи край на продължителната война и се зарече подопечните му да се бият, докато НАТО не изтегли всичките си войски от Афганистан, съобщава "Асошиейтед прес".

Коментарите на Маулви Хайбатула Ахунзада бяха направени в съобщение преди мюсюлманския празник Ейд ал Фитр, който бележи края на свещения месец Рамадан - нещо, което талибаните правят всяка година за сплотяване на последователите си.

Коментарите също така идват след ужасяващия самоубийствен атентат с кола бомба, извършен от талибаните в провинция Хелманд, който беше насочен към афганистански войници и правителствени служители, чакащи да получат заплатата си преди празника.

Десетки загинали и ранени при атентат с кола бомба в Афганистан

Десетки загинали и ранени при атентат с кола бомба в Афганистан

Най-малко 20 души са загинали, а 50 са ранени

Жертвите на нападението нараснаха до 34 души, повечето от тях цивилни.

В посланието на талибаните през тази година лидерът на екстремистите сякаш втвърдява позицията си, посочвайки, че афганистанското правителство е твърде корумпирано, за да остане на власт и предупреди за нова гражданска война в Кабул - в духа на боевете през 1992 г., когато муджахидински групировки свалиха от власт комунистическото правителство в Афганистан и обърнаха оръжията си едни срещу други. При този конфликт загинаха повече от 50 хил. души, като той доведе до възхода на талибаните.

Талабаните твърдят, че водят война срещу правителството в Кабул и не целят да убиват цивилни.