Бронирани машини бяха разположени в центъра на йеменската столица Сана, съобщи РИА Новости. По информация на „Франс Прес", става въпрос за танкове, които са заели позиции в близост до президентския дворец.

Съобщението за засилената охрана на държавния глава дойде скоро, след като част от посланиците в чужбина и трима влиятелни офицери обявиха, че минават на страната на опозицията. Сред тях е и командирът на Първа бронетанкова дивизия на йеменската армия ген.-майор Али Мохсен ал-Ахмар.

Според АП, машините в центъра на Сана са на подчинение точно на ал-Ахмар. Междувременно в близост до тях се проведе голям протестен митинг. В отговор по-късно в столицата се появиха и танкове на лоялната на президента Републиканска гвардия.

В неделя президентът Салех поиска оставката на правителството, след като обяви извънредно положение. Часове по-късно йеменските сили за сигурност откриха огън по демонстранти в столицата Сана. В резултат загинаха около 40 души. Други 20 загинаха в северната част на страната, където избухнаха сблъсъци между лоялисти и опозиционери.

Според представители на опозицията, близкият американски съюзник Салех в момента води преговори за оттеглянето си, като е възможно да бъде използван египетския модел и военен съвет да поеме властта. Липсата на ясен наследник на управлявалия десетилетия президент сериозно изнервя Саудитска Арабия и САЩ и първият западен политик, който призна нуждата от промяна, беше френският външен министър Ален Жупе. По-късно и британският премиер Дейвид Камерън изрази загрижеността си за ставащото в най-бедната арабска страна.