танкЛиванската армия затегна мерките за сигурност в района на министерския съвет и други държавни сгради, след задълбочаването на политическата криза в страната. Тя бе причинена от трибунала на ООН, разследващ убийството на бивш министър-председател през 2005г, предаде АП.

Високопоставен представител на силите за сигурност потвърди, че в столицата са засилени мерките, целящи „ограничаване действията на някои групировки". Около министерския съвет за разположени бетонни заграждения, извикани са подкрепления. На ключови места в града са разположени танкове.

Новите мерки последваха напускането на катарските и турските представители, които в продължение на два дни опитваха да помирят двете основни враждуващи фракции в Ливан и да съдействат за създаване на коалиционно правителство.

Кризата беше причинена от разследването на убийството на най-бележития лидер на ливанските сунити Рафик Харири и 22 други при взривяването на камион през 2005г. Съдът, създаден от ООН се очаква да обвини шиитската организация „Хизбула". Има сериозни опасения, че работата на магистратите ще доведе до ново проливане на кръв шест години след убийството.

„Хизбула" отрича ролята си в атентата срещу Харири и предизвика падането на правителството на сина му Саад. Според организацията, трибуналът е конспирация на Израел и САЩ. Наблюдателите са на мнение, че поддръжниците на „Хизбула" може да излязат на улиците и да се повторят безредиците от 2008г., когато загинаха 81 души.

Разпадът на прозападното правителство е силен удар за САЩ и арабските им съюзници, сред които и Саудитска Арабия и Египет.

Саудитска Арабия и Сирия, които поддържат воюващи фракции в Ливан, от месеци се опитват да намерят решение на кризата. След като претърпяха неуспех, „Хизбула" оттегли министрите си.

Специалният пратеник на ООН за Ливан Майкъл Уилямс призова за диалог след среща с християнския лидер Михаел Аоун, който е сред съюзниците на „Хизбула". Аоун, от своя страна, заяви, че опозицията няма да приеме Саад Харири да продължи да изпълнява функциите на премиер на Ливан.