Търговците на гласове действат като телефонни измамници - все някой се лови на въдицата, разказа кандидатът за общински съветник във Велико Търново Елена Чамуркова пред вестник "Борба".

От случайно познанство във Фейсбук с мъж от Козлодуй, репортерката и кандидат за общински съветник получава предложение да бъде "подкрепена с нужните хора". "Неустоимото предложение" е отправено от Петър Статев. Елена Чамуркова от любезност пита в отговор какво значи това и как така някой ще гласува за нея, след като не я познава. В следваща кореспонденция Статев казва, че може да я свърже с човек от Самоводене, но тя казва твърдо: "Не".

"Обикновено съм прецизна, когато приемам някого за приятел. Но с този човек имахме трима общи познати, сред които Мариана Бояджиева, депутат, и Румяна Коларова, социолог. Освен това фамилията бе като на мои приятели от Лясковец, които дълго време бяха в чужбина. После съм забравила за този човек, докато в разгара на предизборната кампания не получих личното съобщение”, разказва Елена.

Броени дни преди изборите мъжът отново напомня офертата си и пита: "Какво става", защото неговият човек в Самоводене чакал.

"Тогава вече си помислих, че този негов човек вероятно има някакви проблеми, които бих могла да реша, ако стана съветник. Обаче се сетих, че в предните разговори този човек ми бе написал, че има хора и в други общини на областта. У мен се запали репортерът и си казах, че това е схема за изборна търговия", разказва журналистката-кандидат за съветник.

Тя признава, че решението да действа, вместо да си мълчи и да се направи, че нищо не е станало, не е било лесно. След споделяне у дома Елена отива в полицията и подава жалба. Всичко се пази в строга тайна.

Тя получава телефона на човек от Самоводене, който се казвал Георги и бил шурей на Статев, който написал, че според него този човек от търновското село бил с големи възможности и имал група, която да реагира при такива ситуации. Трябвало обаче да се направи лична среща, защото договорката не можела да стане по телефон или във Фейсбук. Мозъкът на операцията подчертал на Елена, че хората на неговия човек намалявали, защото вече били поели други изборни ангажименти.

Двамата се срещат заедно с полицайка под прикритие, която играе ролята на дясната ръка на кандидатката за съветник и шеф на нейния щаб. Тогава Георги казва и цената за гласуването – 100 лева на човек, като можел да осигури 10 души.

"Не се чувствах никак добре в тази роля, но трябваше да я играя. Аз казах, че това са много пари и първо трябва да се консултирам, но поначало не мога да му дам повече от 50 лева на човек. Поисках да се видим и на другия ден, но той да ми даде списък с имена, за да бъда сигурна, че инвестицията ми няма да отиде напразно!", си спомня преживяното Елена.

Часове по-късно Георги звъни на Елена и казва, че парите трябва да са по 100 лева, защото неговите хора не искат за по-малко да й дадат гласа си. През това време тя е в полицията и с мимики се разбират да потвърди за сумата, за да се проведе операцията.

Мъжът не подозира нищо и на другия ден си уреждат среща на същото място във Велико Търново в ранния следобед. На уреченото място Елена отива със своя единствен застъпник за изборите, който е реален. Преди да седнат на масата с Георги, тя отива до банкомат, за да се види, че уж тегли пари. След като дилърът вади списъка, от съседните маси в заведението, пълно с хора, скачат цивилни полицаи и му щракват белезниците.

"Това бяха най-дългите 10 минути в моя живот, защото трябваше да се чакат поемни лица и бяхме на една ръка разстояние с Георги. Той ме гледаше в очите и тогава си дадох сметка, че всъщност ме е страх. Но от друга страна трябваше да дам пример, защото, какво ще стане, ако всички си мълчим?! Не се правя на герой, но бях омерзена и потресена от цялата схема и наглост", разказва още Елена Чамуркова.

От икономическата полиция във Велико Търново иззели компютър и документи на Петър Статев. За мъжа като организатор на изборна търговия доказателства не са събрани и той не е обвиняем. Единственото доказателство за неговата оферта са разговорите с Елена.

С обвинения обаче се сдобиха въпросният Георги Иванов, на 38 години, и неговият помощник от Самоводене Иван Михайлов, на 34 години. Във въпросния списък пък е имало 9 имена на готови да се продадат за… 40 лева, според обвинението на прокурора от В. Търново Тотко Тотев.

Разликата до уговорените 100 лева явно е щяла да бъде за други по веригата. Георги е бил намерил две лица от собственото му семейство, а Иван - останалите, които също са от родата.

И двамата обаче нямат криминални регистрации! Георги е обвинен в организирана търговия с изборен вот. Иван поиска споразумение с държавното обвинение, което ще бъде одобрено от съда и наказанието за него ще бъде условно. В отделен обвинителен акт пък Георги ще бъде даден на съд и го чакат от една до шест години лишаване от свобода и глоба от 10 000 лева нагоре.

"Това е много трудно дело, защото свидетелите от списъка винаги могат да отрекат! Не са използвани СРС-та и белязани пари, защото нямаше никакво време и всичко това стана два дни преди първия тур на местните избори. За съжаление, този Статев не можа да влезе в обвинението, но се надявам, че колегите от Козлодуй ще направят нещо по въпроса. Най-трудният избор обаче е бил за Елена, защото без нея нямаше да постигнем и това, което засега сме свършили!", коментира прокурорът.