"Чашата на търпението" на Европа относно миграцията започва да прелива. Това обяви премиерът на Словакия Роберт Фицо след терористичното нападение в Берлин, при което загинаха 12 души и бяха ранени десетки, съобщава "Ройтерс".

Полицията все още не е потвърдила самоличността на шофьора, забил ТИР в тълпа на коледен базар, но източник от германските служби за сигурност е заявил пред "Ройтерс", потвърждавайки информациите в германски медии, че той е 23-годишен мигрант от Пакистан, пристигнал в края на миналата година в Германия.

23-годишен пакистанец е нападателят от Берлин

23-годишен пакистанец е нападателят от Берлин

Влязъл в Германия като бежанец преди година

"Фактите са прости: мигрант, който е пристигнал в Германия и е получил статут на бежанец ... сега е разпитван като заподозрян, отговорен за това отвратително, отблъскващо престъпление", изтъкнал Роберт Фицо на пресконференция, предавана на живо по телевизията.

"Смятам, че чашата на търпението започва да прелива и обществеността в Европа с право ще очаква по-категорични мерки срещу миграцията", подчерта словашкият премиер.

Словакия е една от най-твърдите критици на реакцията на Европейския съюз към безпрецедентния наплив на мигранти, противопоставяйки се на квотите за лицата, търсещи убежище и призовавайки за по-строг граничен контрол. Тя отказа да приеме бежанци и мигранти от Италия и Гърция, позовавайки се на съображения за сигурност.