Президентът на Тайван Цай Ингвен официално се извини на коренното население на страната за столетията, в които те са изтърпявали страдания. Това е първият държавен ръководител на страната, който го прави, съобщава „Франс прес”.

Цай, която е единственият в историята ръководител на острова с местен произход, лично ще ръководи комисия, която ще разследва несправедливостите спрямо коренното население като част от усилията на правителството да тушира напрежението сред тях.

„Извинявам се на коренното население от името на правителството, като изказваме най-дълбоките си съжаления заради страданията и несправедливостите, които изтърпяхте през последните 400 години”, отбеляза Цай Ингвен в реч, добавяйки: „Ние трябва да се вгледаме в историята сериозно и да изговорим истината.” По думите й, извинението било „още една крачка напред”.   

Стотици автохтонни жители са провели протести пред сградата на президентството в Тайпе през уикенда, призовавайки за защита на техните права да ловуват и настоявайки за конкретни действия от страна на правителството.

Общността на автохтонното население, която съставлява около 2% от населението на Тайван, възлизащо общо на 23,5 млн. души, става свидетел на ерозията на своята традиционна култура, след като имигранти са започнали да прииждат от Китай преди векове.

Голяма част от тяхната земя сега е определена за национален парк, което води до сблъсъци заради лова, риболова и събирането на фураж в области, където са необходими разрешителни.

Днес те са все още маргинализирана група със заплати около 40 процента по-ниски от средното за страната, както и по-висок процент на безработица.

Цай Ингвен обеща да увеличи автономията и правата на коренното население по време на предизборната си кампания, като нейната Демократическа прогресивна партия спечели убедителна победа през януари.   

По-рано днес членове на племената, които са били поканени да присъстват на речта на Цай, са горили стъбла от просо пред президентството като част от церемония, призоваваща духовете на предците да се присъединят към тях.   

След това президентът поздравила представителите на всяко от 16-те признати племена, които носели своето традиционно племенно облекло.