Правителството на Тайван изрази гняв, след като Китай едностранно промени маршрути на полети близо до средната линия в Тайванския проток. Според Тайпе, това изглежда като умишлен опит да се промени статуквото за възможни военни средства, съобщава "Ройтерс".

Китайската администрация за гражданска авиация заяви в кратко изявление късно на 30 януари, че от 1 февруари отменя "мярката за компенсиране" за южната операция по маршрута на полета M503, който е точно на запад от средната линия на пролива.

Средната линия години наред е служила като неофициална бариера между претендирания от Китай Тайван и Китай. Но Китай твърди, че не признава съществуването ѝ. Китайски военни самолети сега редовно прелитат над нея.

Това се случва, докато Пекин се опитва да окаже натиск върху Тайпе да приеме претенциите му за суверенитет.

Китайски балони пак летят над Тайван

Китайски балони пак летят над Тайван

Шест балона се засечени около острова за денонощие

Китай също така каза, че открива маршрути от запад на изток в посока Тайван - по два маршрута на полети от китайските градове Ксиамен и Фуджоу, които са близо до контролираните от Тайван островни групи Кинмен и Мацу.

Администрацията на гражданската авиация на Тайван и Съветът по въпросите на континента, определящ политиката на Китай, определиха ходовете като "едностранни" и решително протестираха срещу тях.

Съветът по въпросите на континенталната част заяви, че Китай пренебрегва безопасността на полетите и не зачита Тайван.

"Ако континенталната страна се придържа упорито към своя курс, тя трябва да понесе всякакви сериозни последствия, засягащи отношенията между двата пролива", се казва в него.

Тайван съобщава за първата голяма китайска военна дейност след изборите

Тайван съобщава за първата голяма китайска военна дейност след изборите

Министерството на отбраната е засякло 18 самолета, включително изтребители Су-30