Властите на Иран са вложили сериозна сума в турската Партия на справедливостта и развитието, ръководена от премиера Ерджеп Таип Ердоган.

Според информацията на Daily Telegraph, цитирана от Mig.news., Техеран е „пожертвал" 25 милиона долара.

На сметките на партията вече са преведени 12 милиона долара, като до края на годината сумата ще набъбне до 25 милиона.

Припомняме, Партията на справедливостта и развитието изразява интересите на т.нар. умерени ислямисти.
Тя е вече втори мандат на власт в Турция, а само преди няколко дни спечели и проведеното всенародно допитване за промяна на конституцията, което може да се разглежда като тест за доверието в партията.

Другата година предстои провеждането на парламентарни избори, а Ердоган вече обяви намерението си да се бори за трети мандат.

Предложенията за промени в конституцията бяха внесени от правителството на Ердоган, което утвърждава, че промените са неразривна част от пътя на Турция към Европейския съюз, съответно към модернизацията и демокрацията на страната.

На това се противопоставя светската опозиция, която обвинява Партията на справедливостта и развитието в опит да превърне Турция в ислямска държава.
Това обвинение бе повод и преди две години във Върховния съд да започне дело за забрана на дейността на партията на Ердоган. На опозицията не достигна само един глас, за да наложи забрана.

В последните една-две години може да се отбележи затоплянето на отношенията между Анкара и Техеран. Освен подкрепата, която Иран получи в ООН по отношение на ядрената си програма, Турция стана и страна в подписаното споразумение за дообогатяване на уран между Иран и Бразилия.

Топлите отношения между Анкара и Техеран проличаха и в единогласието им при последния по-сериозен конфликт в Близкия изток, когато Израел спря със сила преминаването на блокадата на сектора Газа от фрегата с турски активисти.