Бунтовниците са предприели атака срещу позиции на правителството в историческия център на Алепо. Нападението е в отговор на офанзива, която прекъснала пътя, водещ до контролираната от опозицията част на града. Това съобщава „Ройтерс”, позовавайки се на информация от наблюдатели и бунтовници.

Атаките, които включват обстрел по контролирани от правителството квартали и интензивни улични боеве, се случват само дни след напредъка на правителствените сили по пътя към Кастело.

Бунтовниците разчитали на пътя за доставки и достъп и неговото прекъсване поставило под обсада районите, които са контролирани от опозицията. Там живеят най-малко 250 000 души.

Градът, най-големият в Сирия преди войната, беше основно бойно поле и стана свидетел на ескалация на боеве след мирните преговори и крехко примирие по-рано тази година.

Неговото възвръщане би бил стратегическа награда за правителството в Дамаск, което контролира най-големите населени центове в Западна Сирия, част от контролирания от бунтовниците Алепо и град Идлиб. Бунтовниците също контролират части от територии навсякъде в Западна Сирия.

Кюрдските сили контролират големи райони по протежение на турската граница, а „Ислямска държава” държи територии на изток.

От Сирийския център за човешките права съобщават, че при обстрел срещу контролираните от правителството квартали са били убити петима души, а десетки са били ранени. По информация от държавната телевизия убитите са осем. При бомбардировките били съборени сгради.

Свидетели разказват, че се водят свирепи боеве близо до антична цитадела в историческия стар град на Алепо.