Председателят на Конгреса на САЩ Майк Джонсън предполага, че Камарата на представителите може да раздели въпросите за помощта за Украйна и защитата на границите, съобщава The Hill, позовавайки се на източници.

Според съобщеното по медиите, Джонсън е казал това по време на разговор с европейски парламентаристи.

В отговор на искане на журналисти от Semafor да коментират тези изявления, официалният говорител на Джонсън каза, че думите на говорителя са казани "в хипотетичен контекст".

В края на миналата година Конгресът на САЩ не успя да одобри закон, според който Вашингтон щеше да отпусне нов пакет от военна помощ на Киев, както и ще предприеме мерки за укрепване на южните граници и борба с нелегалната имиграция.

Обемът на пакета от помощи за Украйна, Израел и Тайван, както и средствата за укрепване на южната граница, е над 100 милиарда долара, като за Украйна са предназначени над 60 милиарда долара.

За едновременното одобрение на тези несвързани въпроси настояха членове на Републиканската партия, които по този начин се опитват да принудят администрацията на президента Джо Байдън да направи отстъпки по въпроса с границата.

Хил съобщава, че в сряда Джонсън е обсъдил въпроса за помощта за Украйна с председателите на парламентите на трите балтийски страни.

След срещата те казаха, че преговорите са били положителни, а Джонсън изразил подкрепа за Украйна.

Според председателя на естонския парламент Лаури Хусар Джонсън им е казал, че "вътрешни проблеми" възпрепятстват отпускането на помощ за Киев, но "трябва да има начин да се намери решение на тези проблеми".

ЕС преодоля съпротивата на Унгария срещу помощта за Украйна
Обновена

ЕС преодоля съпротивата на Унгария срещу помощта за Украйна

Съюзът единодушно прие да предостави 50 милиарда евро помощ на Киев