След бунта във "Вагнер" Кремъл се опасява от повторение на вътрешната дестабилизация и загуба на властта.

С оглед на това, както и на риска от арест на руския лидер по заповед на Международния наказателен съд в Хага, все още не е взето решение за участието на Путин в срещата на върха на БРИКС в Южна Африка.

Това разкриха трима руски официални представители пред The Moscow Times.

Петнадесетата среща на върха на БРИКС, в която участват Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, ще се проведе в Йоханесбург от 22 до 24 август.

Очаква се руският президент Путин, чиято заповед за арест беше издадена от Международния наказателен съд през март заради обвинения, че незаконно е депортирал украински деца, да присъства.

The Moscow Times пише, че Кремъл би искал да обяви първото официално международно пътуване на Путин след издаването на заповедта на МНС възможно най-рано, за да изпрати сигнал на Запада, че той не е в изолация, и на руснаците, че все още е силен и уверен.

Русия очаква от ЮАР имунитет, а не арест за Путин на срещата на БРИКС

Русия очаква от ЮАР имунитет, а не арест за Путин на срещата на БРИКС

Москва изпратила "съответните сигнали" до Претория

Но събитията от последните месеци, включително липсата на успехи за руските войски на фронта и походът на наемниците на ЧВК "Вагнер" към Москва, разклатиха решимостта на Путин.

"Кремъл и Министерството на външните работи подготвят два основни сценария за участието на Русия в срещата на върха на БРИКС.

Първият е с участието на Путин. Вторият - опасенията за вътрешната и външната сигурност надделяват. Путин остава в Москва и говори чрез видеоконферентна връзка.

БРИКС в песните на славеите на руската пропаганда

БРИКС в песните на славеите на руската пропаганда

Изглежда в Русия наистина разчитат на икономическото и военно сътрудничество с Иран, но пък Иран е готов да стане член на Шанхайската организация за сътрудничество, а не на БРИКС

Но делегация от официални лица все пак лети за Южна Африка", заяви руски правителствен служител пред The Moscow Times.