Тиери Бретон, един от най-високопоставените политици в Европа, разказа как бившият президент на САЩ Доналд Тръмп предупредил в частен задкулисен разговор, че Америка няма да се притече на помощ на ЕС, ако бъде нападната, пише "Политико".

"Трябва да разберете, че ако Европа е атакувана, ние никога няма да дойдем да ви помогнем и да ви подкрепим", казал Тръмп на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен през 2020 г., според френския еврокомисар Тиери Бретон, който също присъства на среща на Световния икономически форум в Давос.

"Между другото, НАТО е мъртъв и ние ще напуснем, ще напуснем НАТО", каза още Тръмп, според Бретон. "И той добави, "и между другото, вие ми дължите 400 милиарда долара, защото не платихте, вие, германците, това, което трябваше да платите за отбраната", каза Бретон за напрегнатата среща, на която тогавашният търговски комисар на ЕС, Фил Хоган, също присъства.

Бретон разказа анекдота на събитие в Европейския парламент в Брюксел във вторник, само няколко дни преди Републиканската партия да проведе събранието си на 15 януари в Айова, откриващото надпреварата на първичните избори, на които Тръмп ще се опита да спечели номинацията на Републиканската партия за президентските избори есента.

Членовете на партията ще гласуват за кандидати, включително Тръмп, губернатора на Флорида Рон ДеСантис и бившия губернатор на Южна Каролина Ники Хейли, които изостават доста зад бившия президент в социологическите проучвания.

Брюксел дълбоко се тревожи от възможността Тръмп да се върне на президентския пост в САЩ.

Като комисар, отговарящ за индустриалната политика и програмата за отбрана на ЕС, Бретон настоява ЕС да засили собствените си способности за самоотбрана на фона на войната на Русия в Украйна и във вторник обяви фонд от 100 милиарда евро за увеличаване на производството на оръжия в блок.

Антонио Таяни призова за единна армия на ЕС

Антонио Таяни призова за единна армия на ЕС

Европейското сътрудничество в областта на отбраната се издигна в политическия дневен ред