Юлия Тимошенко, лидер на едноименния блок, се съгласи с исканията на президента на Украйна Виктор Юшченко за формиране на парламентарна коалиция и съответно на правителство. Това е съобщила самата Тимошенко на специална пресконференция.

Ние приехме условията на президента за това кандидатурата на министъра по вътрешните работи, която по конституция се предлага от коалиция, да бъде предложена от президента", казва Юлия Тимошенко, цитирана от ИТАР-ТАСС.

По думите й второто условие на президента е било да бъдат приети поправки в законодателството, касаещо правителството. „Нашите партии - БЮТ и "Наша Украйна-Народна самоотбрана" са напълно съгласни със законопроекта. Готови сме да го разгледаме в първия възможен момент, още преди формиране на правителството", допълни Тимошенко.

Третото условия на президента Юшченко е до края на 2008 да бъде гласувана нова редакция на конституцията. Юлия Тимошенко обяснява, че процедури по този въпрос също са били обсъдени с президента и са съгласувани действия. „Това съвпада с искането на нашата група - да се назначи референдум, а след това да се приеме промяна в конституцията", коментира Юлия Тимошенко.

Припомняме, на проведените предсрочни избори в Украйна най-много места в парламента спечели партията на настоящия премиер Виктор Янукович.
Блокът на Юлия Тимошенко е втори, на трето място е пропрезидентската партия Наша Украйна.
Разликите обаче не са големи и нито една от тези формации не може да състави самостоятелен кабинет. За да има работеща коалиция, тя трябва да събере минимум 226 депутати.

"Партия на регионите" на Янукович е със 174 места във Върховната Рада, Блокът на Тимошенко печели 156, Наша Украйна е със 73 депутатски места.
450-членният парламент се допълва с 27-те депутати на Комунистическата партия и 20 - на Блока на Литвин.

Проруската Партия на регионите на досегашния премиер Виктор Янукович обяви, че може да бламира парламента, ако останалите партии в парламента не изпълнят призива на президента Виктор Юшченко за създаване на широка коалиция

Представител на "Партия на регионите" заяви обаче, че никога няма да позволи половин Украйна да е в малцинство и опозиция.
Ако вие извивате ръцете на победителя в тези избори, ако не можете да поставите съдбата на страната над собствените си амбиции, ние няма да приемем мандата и ще отидем на нови избори, предупреди Инна Богословска, пета в партийната листа.