Министърът на отбраната на Република България, Тодор Тагарев, взе участие в редовната среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО. Форумът започна с работна сесия, в която взе участие и министърът на отбраната на Швеция. Основните теми на дискусиите бяха свързани с възпирането и отбраната като част от подготовката за предстоящата среща на върха във Вашингтон, информират от Пресцентъра на Министерството на отбраната.

В центъра на вниманието на срещата са били поставени въпросите за справедливото разпределение на тежестите и отговорностите между съюзниците, както и изпълнението на обновения ангажимент за инвестиции в отбраната (DIP). Според новите промени в DIP, инвестирането на 2% от БВП в отбраната е минимален праг, а не таван. Забелязва се ръст на разходите за отбрана в целия Алианс за поредна година, като съюзниците се обединиха около мнението, че в свят, който е станал по-опасен и конкурентен, трябва да продължават да инвестират повече в НАТО.

Генералният секретар на НАТО, Йенс Столтенберг, отбеляза важността на подкрепата за Украйна като пример за реално трансатлантическо споделяне на отговорностите на практика. Министрите на отбраната обсъдиха също и прилагането на Плана за действие в отбранителното производство (DPAP), който цели увеличаване на отбранителното производство и подобряване на оперативната съвместимост.

В своето изказване, министър Тагарев подчерта необходимостта от сътрудничество между НАТО и ЕС в областта на отбранителното производство, осигуряването и помощта за Украйна. Той отбеляза, че България полага усилия за повишаване на капацитета на отбранителната индустрия и вече надвишава 2% от БВП за отбрана, като разработва Програма за инвестиции в отбраната до 2032 г.

Столтенберг: Европа да не обръща гръб на НАТО заради Тръмп
Обновена

Столтенберг: Европа да не обръща гръб на НАТО заради Тръмп

Той предупреди Европа, че не може да се защити сама

Срещата на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО завърши със заседание на Съвета НАТО-Украйна, на което присъстваха и Върховният представител на ЕС по външни работи и политика за сигурност Жозеп Борел, както и министърът на отбраната на Швеция. Темите на дискусията включваха дългосрочната политическа и практическа подкрепа за Украйна, прилагането на Многогодишната програма за подпомагане на Украйна, одобрена на предходна среща на върха във Вилнюс, както и Годишната национална програма на Украйна.

В хода на заседанието министър Тагарев отбеляза, че България продължава да разглежда възможни опции за предоставяне на ефективна подкрепа на Украйна - както военна, така и хуманитарна, в рамките на националните възможности.

Министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров представи актуална информация за войната в Украйна и плановете за реформи в страната. Съюзниците потвърдиха ангажимента си за продължаване на помощта на Украйна, като подчертаха, че това е в интерес на тяхната собствена сигурност. Провеждането на заседанието на Съвета НАТО-Украйна в навечерието на втората годишнина от началото на нападението срещу Украйна бе отбелязано като важен сигнал за продължаващата подкрепа на Алианса за Украйна.

След срещата в Брюксел, министър Тагарев проведе двустранни срещи с министри на отбраната на съюзнически държави и с Върховния главнокомандващ на силите на НАТО в Европа генерал Кристофър Каволи, като бяха обсъдени актуални въпроси от дневния ред на НАТО и подготовката за предстоящата среща на върха във Вашингтон. На тристранната среща с министъра на отбраната на Албания Нико Пелеши и министъра на отбраната на Република Северна Македония Славянка Петровска беше обсъдено значението на коридор номер 8 за военната мобилност и за икономическото развитие на страните.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев ще вземе участие в традиционната Мюнхенска конференция по сигурността в периода 16-18 февруари.

НАТО осигурява един милион дрона на Украйна
Обновена

НАТО осигурява един милион дрона на Украйна

Великобритания и Латвия създават коалиция за дронове