Бившият британски премиер Тони Блеър заяви, че би изпратил войски в Ирак дори без доказателства за наличие на оръжия за масово унищожение.

В интервю за Би Би Си, което ще бъде излъчено утре, Блеър потвърждава, че и до ден днешен смята решението си за правилно.

На въпрос дали би подкрепил войната, ако знаеше, че в Ирак няма оръжия за масово унищожение, той отговаря: "Още мисля, че свалянето му от власт (на Саддам Хюсеин) беше правилно".
Блеър признава, че би намерил и използвал различни аргументи за естеството на заплахата.

"Той (Саддам Хюсеин) представляваше заплаха за района, част от която бе разработването на оръжия за масово унищожение и това за мене беше най-важно", казва Блеър,

Тони Блеър бе премиер на Великобритания от 1997 г. до 2007 г. и именно негово беше решението Лондон да се включи в нахлуването на силите в Ирак.

Интервюто се излъчва в момент, когато в Лондон продължава изслушването на висши военни, планирали навремето британското участие в предвожданата от САЩ операция, от независима комисия, разследваща ролята на Великобритания във войната в Ирак. Блеър също ще свидетелства пред комисията през следващата година.

В интервюто Тони Блеър изразява също съчувствие и разбиране към аргументите на противниците на войната и признава, че решението, което е взел преди години, никак не е било просто.

По думите на бившия британски премиер въпросът със Саддам Хюсеин се е изправял на дневен ред пред Обединените нации в продължение на 12 години.

"Той използва химическо оръжие срещу собствения си народ и е логично това да е главното, което ме интересува в този момента", допълва Тони Блеър.