Американският президент Доналд Тръмп се разбесня в "Туитър", след като съдия блокира указа му, с който се спира финансирането на градове убежища, ако те не спазват разпоредбите му относно имиграцията.

Федерален съдия в Сан Франциско постанови решението във вторник, след като Сан Франциско и окръг Санта Клара поискаха съдилищата да се намесят, твърдейки, че повече от 1 млрд. долара са под въпрос за всеки от тях.

В своето определение съдия Уилям Орик III посочва, че било ясно, че администрацията на Тръмп планира да използвала указа, за да блокира финансирането не само за правоприлагането, както твърдят федералните адвокати.

Съдия подкрепи градовете - убежища

Съдия подкрепи градовете - убежища

Те бяха застрашени от спирането на $4,1 млрд

По този повод президентът написа в "Туитър": "Първо съдът постанови срещу забраната (за пътуване) и сега удря отново срещу градовете убежища - и двете смехотворни определения. Ще се видим във Върховния съд!"

"От нашата много голяма страна, с много възможности, дали всички забелязват, че и двата казуса със "забраната" и сега с "убежищата" са постановени в един и същ съд, който има ужасна история на отменени решения (близо 80 процента). Това се нарича "купуване на съдии"! Сбъркана система", подчерта още Тръмп.

Така наречените градове убежища са онези, които имат политика за ограничаване на сътрудничеството с федералните имиграционни власти.

След определението на съдия Орик, което е още едно поражение за дневния ред на президента по въпросите на имиграцията, след като неговият указ за ограничаване на пътуването на мюсюлмани беше също блокиран, Белият дом предприе остра атака срещу неговото решение.

Говорителят на Белия дом Шон Спайсър нарече решението на съдията "забележително надхвърляне на правомощия от един неизбран окръжен съдия".

Той обвини градовете убежища в "поставянето на благополучието на чужденци престъпници пред сигурността на нашите граждани" и заяви, че градските власти, които са одобрили политиките за защита на хората, живеещи незаконно в страната, "имат кръвта на мъртви американци по ръцете си".