Президентът на САЩ Доналд Тръмп планира да подпише заповед за отмяна на рожденото право на гражданство за бебета на неграждани и нерегламентирани имигранти, родени на територията на САЩ.

"Ние сме единствената страна в света, в която човек влиза, има бебе, а бебето става гражданин на Съединените щати. Това е нелепо и трябва да се прекрати", коментира Тръмп пред "Аксиос на HBO". 

Коментатори отбелязват още една ескалация на твърдата позиция на Тръмп за имиграцията преди изборите в средата на 6 ноември, които ще определят контрола над Конгреса. Администрацията му съобщи вчера, че ще изпрати около 5200 войници на южната граница с Мексико до края на седмицата, за да се справи с идващите мигранти, съобщава "Блумбърг".

"Това би било най-драматичният ход в имиграционната кампания на Тръмп, този път насочен към "бебета" и "верижната миграция ", обясняват от "Аксиос".

"Винаги ми беше казвано, че има нужда от конституционно изменение. Познайте какво? Няма нужда", коментира Тръмп и допълни, че може да го направи, като подпише изпълнителна заповед.