Американският постоянен търговски представител Робърт Лайтхайзър заяви пред Конгреса на САЩ, че президентът Доналд Тръмп е одобрил "пауза" в митата за стоманата и алуминия за Европейския съюз, които влизат в сила днес в полунощ.

Лайтхайзър уточни, че "паузата" също така ще обхване и други страни, включително Австралия, Бразилия, Канада, Мексико и Южна Корея.

САЩ временно изключват ЕС от митата?

САЩ временно изключват ЕС от митата?

Това е договорено по време на извънредни преговори

"Имаме Европа, имаме Австралия, имаме Аржентина, имаме Бразилия, кого забравям? А, очевидно и Корея, където преговаряме, разбира се", подчерта Лайтхайзър.

Временното освобождаване цели намиране на по-постоянно решение на опасенията на Вашингтон за дъмпинг при стоманата и алуминия.

По-рано днес германският икономически министър Петер Алтмайер заяви пред Бундестага, че е получил положителни сигнали от американските власти по време на посещението си по-рано тази седмица.

Алтмайер посочи, че американските власти са били отворени за предложенията му, отбелязвайки, че са били възприемчиви към германските и европейските аргументи. След като Тръмп обяви решението си да наложи мита върху вноса на стомана и алуминий, Европа заплаши да отвърне с реципрочни мерки.