Президентът на САЩ Доналд Тръмп иска да спре достъпа до секретна информация на бившия шеф на ЦРУ Джон Бренън, бившия директор на ФБР Джеймс Коми и няколко други високопоставени служители на спецслужбите, за да им отнеме възможността да се изказват по руската намеса в американските избори и политическия живот на САЩ. Става дума за членове на разузнавателната общност, които са били на ръководни позиции по времето на предшественика му Барак Обама, предадоха информационните агенции.

Новината беше огласена от говорителката на Белия дом Сара Сандърс.

По думите й Тръмп смята да приложи наказателната мярка и срещу бившия директор на националното разузнаване Джеймс Клапър, бившия директор на ЦРУ Майкъл Хейдън, бившия заместник-директор на ЦРУ Андрю Маккейб, бившия съветник на президента Обама по националната сигурност Сюзън Райс.

Сандърс обвини шестимата служители, че отправят "неоснователни обвинения" към Тръмп за връзки с Русия. По думите й, обвиненията се отправят при "нула доказателства".

В отговор на репортерски въпрос тя отрече, че президентът Тръмп иска да накаже топразузнавачите за това, че упражняват правото си за свобода на словото.

Джон Бренън: Тръмп извърши държавна измяна

Джон Бренън: Тръмп извърши държавна измяна

Президентът на САЩ отрече руска намеса във вота

Сандърс коментира също, че според Тръмп шестимата използват статута си, за да политизират темата и дори да "монетаризират" достъпа си до секретна информация.

Според американското законодателство служителите на спецслужбите запазват достъпа си до секретна информация след напускането на длъжностите, които са заемали.

Джеймс Клапър определи пред CNN решението на Трамп като ужасен прецедент и насилие срещу системата.

Междувременно говорител на Андрю Маккейб съобщи, че неговият достъп е бил деактивиран по-рано през тази година, а приближен на Джеймс Коми заяви, че той не чете секретна информация от момента, в който е напуснал поста си, предаде Би Би Си.

От своя страна Майкъл Хейдън написа в Туитър, че няма да посещава брифинги с класифицирана информация, но това няма да промени нещата, които казва или пише.