Президентът на САЩ Доналд Тръмп настоя, че показването на знамето на Конфедерацията трябва да бъде разрешено, тъй като попада в обхвата на първата поправка на американската конституция, информират световните осведомителни агенции.

"Моята позиция е много проста, това е свобода на словото", подчерта Тръмп пред сайта Nexstar, след като е бил попитан за решението на Наскар да забрани знамето.

"Наскар може да прави каквото си поиска и те са избрали да тръгнат по определен път, други хора избират да вървят по друг път, но това е свобода на словото", добави той.

Искането за премахване на символи от епохата на Конфедерацията идва на фона на протести по проблемите на расовите малцинства, които заляха страната. Председателката на Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ) Нанси Пелоси по-рано поиска да бъдат преместени няколко статуи в сградата на Конгреса на САЩ (Капитолия), докато щата Мисисипи се произнесе в подкрепа на промяната на знамето си, тъй като съдържа емблемата на Конфедерацията.