Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви в профила си в "Туитър", че Китай е хакнал имейлите през 2016 г. на тогавашния кандидат-президент на Демократическата партия Хилари Клинтън, но не се е позовал на никакви доказателства или специална информация, съобщава "Ройтерс".

"Имейлите на Хилари Клинтън, много от които са класифицирана информация, бяха хакнати от Китай. Следващият ход по-добре да е на ФБР или Министерството на правосъдието, или след всички техни други грешки, тяхната надеждност ще се изпари завинаги!", написа американският държавен глава малко след полунощ тамошно време.

Тръмп коментира в по-ранна публикация в "Туитър": "Китай хакна частния имейл сървър на Хилари Клинтън. Сигурни ли са, че не е била Русия (шегувам се!)? Всъщност това е много голяма история. Много класифицирана информация!"

От много време американските специални служби твърдят, че Русия е организирала хакването на сървърите на Демократическата партия в САЩ, за да се намеси в президентските избори през 2016 г.

Срещу 12 служители на руските специални служби бяха повдигнати обвинения за хакването на компютърните мрежи на Хилари Клинтън и Демократическата партия. Специалният прокурор Робърт Мюлър разследва ролята на Русия в американските избори и дали предизборният щаб на кандидата на Републиканската партия Тръмп е влязъл в таен сговор с Москва.