Президентът на САЩ Доналд Тръмп е обвинил в частен разговор "хората от Антифа" за щурмуването на сградата на Конгреса на САЩ (Капитолия) миналата сряда, въпреки че ясни видео и документални доказателства показват, че размирниците бяха преобладаващо негови поддръжници, съобщава Axios. 

Тръмп направил коментара в над 30-минутен телефонен разговор вчера с лидера на републиканското малцинство в Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ) Кевин Маккарти, уточнява изданието, като се позовава на служител на Белия дом и друг източник, запознат с разговора.

Тръмп признал "известна отговорност" за щурмуването на Капитолия

Тръмп признал "известна отговорност" за щурмуването на Капитолия

След като насъска привържениците си по време на митинг във Вашингтон

Маккарти обаче казал на Тръмп по време на телефонния разговор, който според Axios на моменти е бил напрегнат и агресивен: "Това не е Антифа, а MAGA (абревиатура от лозунга на Тръмп Make America Great Again, б. р.). Знам. Аз бях там."

Маккарти също така посъветвал Тръмп да се обади на Джо Байдън, да се срещне с избрания президент и да остави приветствено писмо в Резолютивното бюро в Овалния кабинет за своя наследник, се посочва в информацията.

Щурмуването на Капитолия миналата седмица от поддръжници на Тръмп забави потвърждаването на изборната победа на Байдън.

Тръмп, който без доказателства оспори валидността на победата на Байдън на изборите, първоначално приветства своите привърженици, но по-късно осъди насилието.

Законодателите бяха принудени да избягат, тъй като сградата беше щурмувана от тълпа поддръжници на Тръмп, които надвиха силите за сигурност. Петима души загинаха в насилието, включително един полицай от Капитолия, който беше пребит, докато се опитваше да отблъсне тълпите.

ФБР разкрило привърженици на Тръмп да подготовят въоръжени акции в цялата страна

ФБР разкрило привърженици на Тръмп да подготовят въоръжени акции в цялата страна

Някои целят провокиране на гражданска война...