Президентът на САЩ Доналд Тръмп се обяви за връщането на Русия във формата Г-7 и разширяването му до Г-8, предаде радио "Свободна Европа".

На брифинг пред журналисти Тръмп определи като "напълно уместно" Русия отново да се присъедини към групата на индустриално развитите страни Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония.

Изявлението беше направено непосредствено преди срещата на Г-7 във френския Биариц, която ще се състои от 24 до 26 август.

Меркел: Очаквам трудни разисквания на Г-7, няма да възобновим формата Г-8 с Русия

Меркел: Очаквам трудни разисквания на Г-7, няма да възобновим формата Г-8 с Русия

Подкрепят поддържане на преговорите с Москва

Според Тръмп, би било целесъобразно Русия да бъде поканена в Г-8, тъй като много от темите, които обсъжда "седморката", са свързани с Русия.

"Безусловно виждам възможност за връщане към формата Г-8. Ако някой предприеме такава стъпка, аз, разбира се, ще се отзова с благосклонност."

Русия беше изключена от Г-8 през 2014 г. заради анексирането на украинския полуостров Крим. Още през юни 2018 г. Тръмп се изказа за връщането на Москва в групата, но предложението не беше прието от другите шест страни.

Тръмп обяви и името на вероятния нов посланик на САЩ в Москва - заместник-държавния секретар Джон Съливан . Ако бъде утвърден от сената, той ще поеме поста след оттеглянето на Джон Хантсман.

Припомняме, Русия беше върната като пълноправна участничка в заседанията на ПАСЕ, което предизвика вълна от възмущение в Европа. Причината за изключването на Москва беше същата - анексията на Крим и агресията й в Източна Украйна. Тъй като руската страна не изпълнила нито една от препоръките, отправени към нея, много от делегатите в Съвета на Европа реагираха остро на нейното връщане.

Възмущение в Европа и бойкот заради връщането на Русия в ПАСЕ

Възмущение в Европа и бойкот заради връщането на Русия в ПАСЕ

Седем делегации се оттеглиха…