Посланикът на САЩ в Германия обяви, че президентът Доналд Тръмп е заплашил да спре споделянето на разузнавателна информация със страни, които работят с китайския телекомуникационен гигант Huawei, съобщава "Франс прес".

Вашингтон притиска съюзниците си да наложат възбрана на Huawei, една от най-големите технологични компании в света, да участва в изграждането на 5G мрежите, изтъквайки, че китайската компания представлява риск за сигурността.

САЩ клеймят Китай: Huawei е троянски кон на китайските спецслужби в НАТО

САЩ клеймят Китай: Huawei е троянски кон на китайските спецслужби в НАТО

Шефът на Пентагона предупреждава, че Huawei е заплаха за НАТО

Американският посланик в Германия Ричард Гренел разкри, че Тръмп "ме инструктира да дам да се разбере, че всяка страна, която реши да използва ненадежден 5G доставчик, ще изложи на опасност способността ни да споделяме разузнавателна и друга информация на най-високо равнище".

Гренел написа в "Туитър", че президентът му се е обадил по телефона вчера от президентския самолет Air Force One, за да предаде съобщението.

Основните съюзници на САЩ в Европа, по-специално Великобритания и Франция, заявиха, че няма да забраняват на Huawei да изгражда 5G мрежи, но ще наложат ограничения.

Пелоси: Китай изнася дигиталната си автокрация с Huawei, което е заплаха за демокрацията

Пелоси: Китай изнася дигиталната си автокрация с Huawei, което е заплаха за демокрацията

По думите й, ако се позволи на Huawei да участва в изграждането на 5G мрежите, това ще означава избиране на автокрацията пред демокрацията

Публично САЩ бяха сдържани в реакцията си, но според различни информации Тръмп е бил бесен на Лондон.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео каза пред Мюнхенската конференция по сигурността в събота, че Huawei e "троянски кон на китайските специални служби".

Телекомуникационната компания категорично отрича обвиненията на САЩ, а Пекин определи отношението към нея като "икономически тормоз".

В петък САЩ повдигнаха още криминални обвинения срещу Huawei, свързани с кражба на интелектуална собственост, като добавиха към по-ранните обвинения, че компанията е откраднала търговски тайни от американския мобилен оператор T-Mobile.

Франция няма да забранява на Huawei да изгражда 5G мрежата ѝ

Франция няма да забранява на Huawei да изгражда 5G мрежата ѝ

Но може да даде приоритет на европейските компании