Президентът на САЩ Доналд Тръмп има китайска банкова сметка и е прекарал години в прокарване на бизнес проекти в страната, разкрива авторитетното американско издание "Ню Йорк таймс".

Сметката е контролирана от компанията Trump International Hotels Management и са плащани местни данъци между 2013 и 2015 г.

Тя е била създадена "за проучване на потенциала за хотелски сделки в Азия" според говорител на Тръмп.

Тръмп критикува американските фирми, които правят бизнес в Китай, и предизвика търговска война между двете страни.

Доналд Тръмп - добър в избягване плащането на данъци, но слаб бизнесмен

Доналд Тръмп - добър в избягване плащането на данъци, но слаб бизнесмен

Доналд Тръмп не е плащал федерален данък върху доходите в 11 от 18-те години

"Ню Йорк таймс" са открили сметката след сдобиването с данъчните декларации на Тръмп, които включват както лични, така и финансови данни на компанията.

Предишни информации на вестника показват, че той е платил 750 долара федерални данъци през 2016 и 2017 г., когато стана президент.

Банковата сметка в Китай е изплатила 188 561 долара местни данъци.

Тръмп критикува съперника си за президент Джо Байдън и неговата политика спрямо Китай в навечерието на изборите в САЩ, които ще се проведат на 3 ноември.

Администрацията на Тръмп набеляза сина на Джо Байдън - Хънтър, и направи необосновани твърдения за отношенията му с Китай. Декларациите за данък върху доходите на Джо Байдън и публични финансови разкрития не показват бизнес сделки, свързани с Китай.

Алън Гартън, адвокат на компанията на Тръмп Trump Organisation, определи историята на "Ню Йорк таймс" като "чиста спекулация" и каза, че са направили "неправилни предположения".

Той е казал пред изданието, че Trump International Hotels Management "откри сметка в китайска банка, имаща офиси в САЩ, за да плаща местните данъци".

"Никакви сделки, транзакции или други бизнес дейности никога не са се материализирали, а от 2015 г. офисът остана неактивен", уточни Гартън.

"Въпреки че банковата сметка остава открита, тя никога не е била използвана за други цели", отбеляза той пред "Ню Йорк таймс".

Американският президент има множество бизнес интереси както в САЩ, така и в чужбина. Те включват голф игрища в Шотландия и Ирландия и верига от петзвездни луксозни хотели.

"Ню Йорк таймс" съобщи, че Тръмп поддържа чуждестранни банкови сметки в Китай, Великобритания и Ирландия.

През август Тръмп каза, че искал да предложи данъчни кредити, за да примами американските фирми да преместят фабриките си извън Китай.

Той също така заплаши да отнеме държавни договори от фирми, които продължават да възлагат работа на Китай.

В реч Тръмп обеща да създаде 10 млн. работни места за 10 месеца, като каза, че "ще прекратим зависимостта си от Китай".

В пълен контраст, "Ню Йорк таймс" информира подробно как Тръмп се е стремял да развива бизнес в Китай. Опитите му са се засилили през 2012 г. с откриването на офис в Шанхай.

Данъчните декларации, с които изданието се сдоби, показват, че той е инвестирал най-малко 192 000 долара в пет малки компании, създадени специално за осъществяване на проекти в Китай в продължение на няколко години.

Тези компании са направили поне 97 400 долара бизнес разходи от 2010 г., включително някои малки плащания за данъци и счетоводни такси през 2018 г.

Но плановете на американския президент в Китай са до голяма степен ръководени от Trump International Hotels Management чрез пряка собственост на THC China Development според "Ню Йорк таймс".