Бившият президент на САЩ, републиканецът Доналд Тръмп, обсъди насаме с членове на партията от Камарата на представителите на Конгреса възможността за импийчмънт на настоящия американски лидер Джо Байдън. Това съобщи във вторник Politico, като се позова на източници.

Той обсъди въпроса с членовете на долната камара на Конгреса (Камарата на представителите) Елиз Стефаник (републиканка от Ню Йорк) и Марджъри Тейлър-Грийн (републиканка от Джорджия).

Във вторник Тръмп разговаря със Стефаник в подкрепа на решението на Маккарти. Изданието подчертава, че консултациите с бившия президент показват значителното му влияние в партията.

Маккарти призовава за импийчмънт на Байдън

Маккарти призовава за импийчмънт на Байдън

Белият дом заяви, че няма основание за разследване и Байдън се подигра на републиканците

Припомняме, че републиканският председател на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти призова във вторник за импийчмънт на Байдън. Това е ход, който със сигурност допълнително ще раздели законодателите, докато се борят да приемат законодателство, за да избегнат затварянето на правителството.

Мнозина в партията на Маккарти бяха вбесени, когато Камарата на представителите, тогава контролирана от демократите, на два пъти обвини президента републиканец Доналд Тръмп през 2019 г. и 2021 г., въпреки че и двата пъти той беше оправдан в Сената. Някои законодатели от десния фланг на републиканците казаха, че ще се опитат да отстранят Маккарти като лидер на Камарата, ако той не продължи с усилията за импийчмънт срещу Байдън.

Байдън, който победи Тръмп на изборите през 2020 г., се кандидатира за преизбиране през следващата година.

Републиканците, които сега контролират тясно Камарата на представителите, обвиниха Байдън, че е печелил, докато е бил вицепрезидент от 2009 г. до 2017 г., от чуждестранните бизнес начинания на сина си Хънтър Байдън, въпреки че не са представили доказателства.

Демократите се опитаха да представят разговорите за импийчмънт на републиканците като опит да се отвлече общественото внимание от правните неволи на Тръмп, който е изправен пред четири отделни обвинения, докато се кандидатира за номинацията на своята партия да се изправи срещу Байдън на изборите в САЩ през 2024 г.

Тръмп притисна републиканците да се опитат да отстранят Байдън от поста. Няколко крайно десни републиканци заявиха, че няма да гласуват за задължителни законопроекти за разходите, освен ако Маккарти не даде зелена светлина за разследване за импийчмънт.

Конституцията на САЩ дава право на Конгреса да разследва федерални служители, включително президента, за държавна измяна, подкуп и "други тежки престъпления и провинения". Президент може да бъде отстранен от длъжност, ако Камарата на представителите одобри членовете за импийчмънт с обикновено мнозинство, а Сенатът гласува с мнозинство от две трети за осъждане след провеждане на процес.

Всяко усилие за импийчмънт на Байдън е малко вероятно да успее. Дори ако контролираната от републиканците камара гласува за импийчмънт на Байдън - несигурна перспектива, като се има предвид тесният марж на партията от 222-212 гласа - това почти сигурно ще се провали в контролирания от демократите Сенат.

Тръмп е единственият президент на САЩ, който е обвинен два пъти. Той беше оправдан и двата пъти след процеси в Сената благодарение на гласовете на колегите си републиканци, които попречиха на камарата да постигне мнозинството от две трети, необходимо за осъждане.