Част от разположените в Германия американски военни, които ще бъдат изтеглени от страната, ще се върнат в САЩ, а друга част ще се предислоцират в Полша и други страни.

Това заяви американският президент Доналд Тръмп на съвместна пресконференция с полския си колега Анджей Дуда, след като двамата разговаряха в Белия дом, предадоха информационните агенции.

Визитата на Дуда във Вашингтон е първото посещение на чуждестранен лидер от началото пандемията.

Тръмп потвърди, че става дума за значително намаляване на американския контингент в Германия - до 25 хиляди души. Той допълни, че САЩ са натоварени с твърде голяма финансова тежест заради поддържането на контингента в Германия.

Анджей Дуда от своя страна изрази задоволството си, че на срещата е обсъден преходът към нов етап в двустранните отношения.

"Днес ние преминаваме към нов етап, по-специално става дума за възможността за увеличаване на американския контингент в страната ни", подчерта президентът на Полша.

Същевременно той призова американския си колега да не изтегля силите на САЩ  от Европа, тъй като именно тяхното присъствие е гаранция за нейната сигурност след Втората световна война.

Същевременно Тръмп за пореден път отправи критики към Германия, че "плаща на Русия милиарди долари за енергийни доставки". Изказването му прозвуча в контекста на критиките към Берлин, че настоява за построяването на тръбопровода "Северен поток 2", с който ще се удвои обемът на газа, внасян директно от Русия за сметка на транзита през Украйна.

На въпрос, какъв сигнал изпраща Вашингтон към Русия с изтеглянето на свои военни от Германия и пребазирането на част от тях в Полша, Тръмп отговори, че това е "много силен сигнал".

Американският президент добави, че сега САЩ работят с Русия по контрола над ядрените оръжия и възможностите за тяхното съкращаване в бъдеще.

"Сега работим с Русия по споразумение за оръжията и това е нещо голямо, по-точно става дума за ядрените оръжия... Смятам, мога да кажа, че работата в това отношение върви много добре. И двете страни искат това да се случи." - каза още Тръмп.