Президентът на САЩ Доналд Тръмп е направил недипломатичен коментар за близкия си съюзник Саудитска Арабия, изтъквайки, че е предупредил саудитския крал Салман, че не би се задържал на власт "и две седмици" без подкрепата на американските военни, съобщава "Ройтерс".

"Ние защитаваме Саудитска Арабия. Бихте казали, че са богати. И аз обичам краля, крал Салман. Но аз казах: "Кралю, ние ви защитаваме, може би няма да останете там и за две седмици - трябва да плащате за вашата армия, трябва да плащате", изтъкнал Тръмп по време на предизборен митинг в щата Мисисипи.

Тръмп не е разкрил кога е направил тези коментари пред саудитския монарх.

Въпреки грубите думи, администрацията на Тръмп има близки отношения със Саудитска Арабия, която тя разглежда като крепост срещу амбициите на Иран в региона на Близкия изток.

Тръмп направи Саудитска Арабия първа спирка по време на първото си пътуване в чужбина като президент през миналата година.

Тръмп е провел телефонен разговор със Салман в събота, като двамата са обсъдили усилията за гарантиране на стабилността на петролния пазар и световния икономически растеж.

Саудитска Арабия е най-големият износител на петрол в света и де факто лидер на ОПЕК, която беше разкритикувана от Тръмп за високите цени на петрола.

В изказването си пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк миналия месец Тръмп подчерта, че страните членки на ОПЕК "както обикновено ограбват останалия свят".