Президентът на САЩ Доналд Тръмп потвърди плановете за изтегляне на САЩ от Парижкото споразумение за климата, по-малко от две седмици преди администрацията му да започне официално процеса, съобщава "Ройтерс".

По време на енергийна конференция в Питсбърг Тръмп похвали увеличаването на добива на природен газ и суров петрол в САЩ, опитите си да отмени регулациите в енергийните отрасли и намерението на администрацията му да изтегли САЩ от световното споразумение за климата, сключено през 2015 г.

"Парижкото споразумение щеше да затвори американските производители с прекомерни регулаторни рестрикции, каквито не бихте повярвали, като същевременно позволи на чуждестранни производители да замърсяват безнаказано", посочил Тръмп, който споделял сцената с десетки работници, носещи миньорски каски.

"Това, което няма да направим, е да накажем американския народ, като същевременно обогатяваме чуждестранни замърсители", подчертал американският държавен глава, добавяйки: "Горд съм да го кажа, това се нарича Америка на първо място."

Противниците на оттеглянето от Парижкото споразумение изтъкват, че това ще навреди на глобалното лидерство на САЩ в прехода към по-чиста икономика с технологии за стимулиране на вятърната и слънчевата енергия, модерните батерии и енергоспестяването.

"Вместо да засилва силата, това действие отслабва Америка на световната сцена и прехвърля лидерството по отношение на климатичните промени и други предизвикателства на нашето време на страни като Русия и Китай", коментира Нийра Тандън, която е президент и главен изпълнителен директор на Центъра за американски прогрес (либерален мозъчен тръст).

Тръмп често се хвали, че вече е изтеглил САЩ от споразумението. Но първият ден, когато той може официално да започне процеса, все още не е дошъл. Според условията на Парижкото споразумение, Тръмп може да изпрати писмо на 4 ноември до ООН, за да започне официалната процедура за изтеглянето на САЩ от глобалния климатичен договор.

Оттеглянето отнема една година, което би означавало, че САЩ ще напуснат споразумението един ден след американските президентски избори на 3 ноември 2020 г.

Въпреки че първоначално Тръмп заяви, че може да се опита да предоговори условията на Парижкото споразумение, за да го направи по-благоприятно за САЩ, изпращането на писмото затваря вратата за тази възможност. Тръмп твърди, че споразумението било скъпо за САЩ, които са вторият по големина в света замърсител с парникови газове след Китай.

При управлението на бившия президент Барак Обама САЩ обещаха съгласно Парижкото споразумение да намалят емисиите на газове с парников ефект с 28 процента до 2025 г. спрямо нивата от 2005 г., за да помогнат за забавянето на глобалното затопляне.

Андрю Лайт, който е бивш служител на Държавния департамент по време на администрацията на Обама, който е помогнал за сключването на Парижкото споразумение, заяви, че официалното оттегляне ще затрудни американските дипломати, които участват в други дискусионни формати като Г-7.