Американското правителство съкращава помощите за Ел Салвадор, Гватемала и Хондурас, след като президентът Доналд Тръмп се ядоса на страните от Централна Америка за мигрантите в САЩ и заплаши да затвори границата между САЩ и Мексико, съобщава "Ройтерс".

В петък Тръмп обвини народите, че са "нагласяват" мигрантски каравани и ги изпращат на север. Според него, има голяма вероятност да затвори границата с Мексико, ако не се спрат имигрантите. 

Говорител на Държавния департамент заяви, че изпълнява директива на Тръмп, като премахва програмите за помощ на трите централноамерикански нации, известни като Северния триъгълник.

Департаментът допълва, че ще "ангажира Конгреса в процеса", признание, че ще е необходимо одобрение от страна на депутатите, за да се сложи край на финансирането, около 700 милиона долара.

Тръмп обясни пред репортерите от своя курорта Мар а Лаго във Флорида, че САЩ плащат на трите страни "огромни суми пари", но не получават нищо в замяна.

Марио Гарсия, 45-годишен зидар в Ел Салвадор, заяви, че тръгва за Съединените щати, независимо от заплахата на президента да затвори границата. "Тук няма работа и ние искаме да подобрим живота си, за нашите семейства, за нашите деца. Не ми пука какво казва Тръмп, решил съм", коментира Гарсия.

Правителството на Салвадор заяви, че се е опитало да спре потока от мигранти. Министерството на външните работи на Хондурас съобщи, че политиките на САЩ са "противоречиви", но подчерта, че отношенията със САЩ са "солидни, близки и положителни".

Секретарят по вътрешната сигурност Кирстян Нилсен и други официални представители на САЩ твърдят, че офицерите от граничните патрули са претоварени от рязко увеличаване на търсещите убежище, много от тях деца и семейства, които пристигат в групи, бягащи от насилие и икономически трудности в Северния триъгълник.

Нилсън предупреди Конгреса, че правителството е изправено пред "крах на цялата система", тъй като се опитва да се грижи за повече от 1 200 непридружени деца и 6600 имигрантски семейства, които са под стража.

Не е ясно как затварянето на границата би възпирало търсещите убежище, тъй като те законно могат да поискат помощ веднага щом стъпят в САЩ.

Затварянето на границите обаче ще наруши туризма и търговията между САЩ и Мексико, които през миналата година възлизат на 612 милиарда долара, според Бюрото за преброяване в САЩ.

Затварянето може да доведе до затваряне на фабрики от двете страни на границата, твърдят представители на индустрията, тъй като автомобилните и медицинските сектори имат международни вериги за доставки в своите бизнес модели.

Тръмп заплаши да затвори границата с Мексико следващата седмица

Тръмп заплаши да затвори границата с Мексико следващата седмица

Ако Мексико не спре незабавно цялата незаконна имиграция към САЩ