Президентът на САЩ Доналд Тръмп обясни, че Мексико няма да заплати директно за изграждането на стената по южната граница. Вместо това той твърди, че стената ще бъде заплатена от приходи, получени от нова търговска сделка, която предстои в Конгреса, съобщава СиЕнБиСи.

"По време на кампанията казах, че Мексико ще плати за това. Те плащат за това с невероятната сделка, която направихме, USMCA", обясни Тръмп пред Белия дом.

Тази сделка, съкратена от Споразумението между САЩ и Мексико и Канада, бе одобрена от тези три държави след продължителни преговори за замяна на Северноамериканското споразумение за свободна търговия, което Тръмп отдавна е отхвърлил като "единствената най-лоша сделка, одобрена някога".

Тръмп: Мексико ще плати за стената, а не американските данъкоплатци

Тръмп: Мексико ще плати за стената, а не американските данъкоплатци

Магнатът се оплака, че журналистите не са съобщили

Администрацията на Тръмп е предоставила малко подробности за това как USMCA ще накара Мексико да плати за стената, или увеличените приходи от заместителят на НАФТА действително ще се възстановят на данъкоплатците на САЩ, които пряко ще финансират строителството на стената.

Президентът, чието централно обещание за кампанията бе, че Мексико ще плати за стена, простираща се на границата от около 2000 мили, добави: "Когато казах, че Мексико ще плати за стената пред хиляди и хиляди хора ... очевидно никога не съм имал предвид, че Мексико ще пише чек."

С бяла шапка Make America Great Again - MAGA, Тръмп отправи тези забележки, преди да се качи на борда на Air Force One, за да посети Тексас близо до границата - последната му стъпка на фона на прекъсването на преговорите с демократите относно продължаващото частично закриване на правителството.

Тръмп: Нелегалната имиграция от Мексико е хуманитарна криза
Обновена

Тръмп: Нелегалната имиграция от Мексико е хуманитарна криза

Президентът не обяви извънредно положение, както се очакваше

Ден по-рано Тръмп излезе от среща с председателя на парламента Нанси Пелоси и лидера на малцинството в Сената Чък Шумер, след като демократите заявиха, че няма да одобрят финансиране за гранична стена.

"Попитах какво ще се случи след 30 дни, ако бързо отпуша нещата, ще одобрите ли граничната охрана, която включва стена или стоманена бариера? Нанси каза: "Не", обяснява Тръмп и допълва в Туитър, "казах ви чао чао, нищо друго не работи".

Петте обещания на Доналд Тръмп

Петте обещания на Доналд Тръмп

Обещанията на Доналд Тръмп "Да направи Америка отново велика"