Американският президент Доналд Тръмп се зарече да затвори правителството, ако това е необходимо, за да построи стената си по границата с Мексико.

Държавният глава на САЩ посочи пред привърженици на митинг под наслов "Да направим Америка отново велика" в град Финикс, щата Аризона, че опозиционната Демократическа партия била "обструкционистка".

По време на 80-минутната реч Тръмп също така нападна медиите, обвинявайки ги, че предоставят трибуна на крайнодесни групировки.

Американският президент също така заявил, че смята да денонсира НАФТА, търговското споразумение за свободна търговия с Мексико и Канада.

Относно Северна Корея президентът изразил надежда във връзка с възможността за намаляване на напрежението заради ядрената и ракетната програма на Пхенян.

Имайки предвид вожда на Северна Корея Ким Чен-ун, Тръмп коментирал: "Уважавам факта, че той започва да ни уважава. И може би - вероятно не, но може би - нещо положително може да се случи."

Но докато коментарите на Тръмп бяха посрещнати с овации в залата, където се е провело събитието, протестиращи срещу Тръмп, които са се били събрали отвън, влязоха в сблъсъци с полицията след приключването на мероприятието.

Разпръсват със сълзотворен газ протестиращи срещу Тръмп

Разпръсват със сълзотворен газ протестиращи срещу Тръмп

Тълпата хвърляла камъни и бутилки

Американският държавен глава започна и приключи речта си, призовавайки американския народ да остане единен. Ала той бързо се обърнал срещу познати врагове, започвайки с медиите, които според него представили невярно неговите "перфектни" думи след разразилото се насилие по време на демонстрация на крайнодесни групи в Шарлътсвил преди дни, при която загина една жена, блъсната с кола от крайнодесен мъж.

Той обвини "истински непочтените хора в медиите и фалшивите медии" в "опит да отнемат нашата история и наследство", защото, по думите му, "те не харесват нашата страна".

Тръмп също прочел част от речта, която той произнесе няколко часа след събитията в Шарлътсвил, но не спомена спорното си твърдение, че "двете страни" трябвало да поемат вината (освен крайнодесните, също така и крайнолевите, б. р.).

След това вниманието на Тръмп се насочи към имиграцията, както и към демократите, които според него "поставят сигурността на Америка в опасност", противопоставяйки се на стената, която той иска да построи по южната граница на САЩ с Мексико.

Той подчерта, че служителите, които се занимават с имиграционните въпроси, заявили, че било "жизнено важно" да се ограничи потокът от нелегални имигранти.

Тръмп заключил: "Ако трябва ще затворим правителството, но ще построим тази стена."