Администрацията на Тръмп обмисля да намали програмите за обмен на чуждестранна работна ръка, съобщават от Wall Street Journal.

Докладът е във връзка с нареждане на президента под  мотото "Купете американско и наемете американци" и цели преглеждане на имиграционните правила и практики в САЩ, за да се защитят американските работници.

Инициативата включва някои програми, които са част от  визовата програма J-1 за обмен на работна ръка, както например и програмите за летен обмен, но това не включва образователния обмен, според доклада.

Критиците на визовата програма твърдят, че се създава неоправдана конкуренция в САЩ между чужденци и граждани на САЩ, докато привържениците казват, че тя създава здравословен културен обмен.

Докато  визовата програма J-1 е издадена със статут, то нейните вътрешни програми, като тези за au pair, са създадени от отделни администрации и могат да бъдат прекратени чрез изпълнителни действия. В България тази програма е известна под името "Work & Travel".

Премахването на програмите за обмен не е единствената възможност за администрацията на Тръмп.

Администрацията може вместо това да въведе допълнителни изисквания за кандидатите за програмата.

Президентът Тръмп се смята за хардлайнер  по отношение на имиграцията и е поставил "Америка на първо място" в основата на своята администрация.

Ако администрацията реши да намали програмите за обмен, това би било последното й действие за затягане на имиграционните правила в САЩ

Тръмп заедно с Дейвид Пердю и Том Котън се обединяват по-рано този месец, за да въведат ново законодателство, целящо да ограничи законната имиграция в САЩ.