Президентът на САЩ Доналд Тръмп приписа неотдавнашното увеличение на броя на заразените с новия коронавирус (COVID-19) в няколко щата в Америка на напредналите възможности за тестване, като нарече ситуацията "нож с две остриета", като се има предвид икономическата и пазарната реакция в страната.

"Тестването ни е толкова по-масово и по-напреднало от всяка друга страна (свършихме чудесна работа в това отношение!), че показва повече заразени. Без тестване или слабо тестване, ние не бихме имали почти никакви заразени. Тестването е нож с две остриета - кара ни да изглеждаме зле, но е добре да имаме!!!", написа Тръмп в профила си в "Туитър".

По-рано икономическият съветник на Белия дом Лари Кудлоу заяви, че капацитетът за тестване в САЩ е увеличен "100 пъти" от март насам.

Междувременно Тръмп обвини мейнстрийм медиите в САЩ в лицемерие, тъй като няколко медии критикуваха решението му да проведе предизборни митинги на фона на пандемията от новия коронавирус, но не възразиха срещу масовите протести в цялата страна, които той намекна, че рискуват допълнително разпространение на заразата.

"Крайнолевите медии за фалшиви новини, които нямаха проблем с Covid, докато нарушителите на обществения ред и мародерите унищожават управляваните от демократите градове, се опитват да ни карат да се срамуваме заради нашите големи митинги. Няма да сработи!", настоя американският държавен глава.

По-рано Тръмп обяви, че ще поднови предизборните си митинги тази седмица със събитие в Тулса, щата Оклахома. Медиите разкритикуваха този ход, цитирайки служители от здравеопазването, които го определиха като "опасен". Междувременно някои членове на Националната гвардия са дали положителни проби за COVID-19, след като участваха в потушаването на протестите, но вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс настоя, че не се наблюдава увеличение на заразените на фона на протестните демонстрации.