Американският президент Доналд Тръмп представи за разглеждане в Сената на Конгреса на САЩ кандидатурата на Кристофър Рей, определен по-рано за поста директор на Федералното бюро за разследване (ФБР), съобщиха от пресслужбата на Белия дом.

Доналд Тръмп номинира Кристофър Рей за директор на ФБР

Доналд Тръмп номинира Кристофър Рей за директор на ФБР

Номинацията на Тръмп трябва да бъде потвърдена от Сената

За назначаването на Рей американският лидер официално съобщи на 7 юни. Тогава Тръмп го определи като "безукорно квалифициран" специалист и изостри вниманието му за това, че както и в миналото, е координирал "действията на министерството на правосъдието на САЩ във войната с тероризма след 11 септември 2001година. Ръководителят на американската администрация изрази увереност за това, че Рей в случай на одобрение на неговата кандидатура от Сената, ще стане "непреклонен пазител на закона".

От своя страна Рей заяви, че за него приетото от Тръмп решение е станало "огромна чест". Той обеща, че ще стане безпристрастен служител на закона, ако горната камара на Конгреса одобри кандидатурата му, предложена от президента.

В нови писмени заявления, разпространени по случая и внесени с кандидатурата му за одобрение от Сената, Рей изрази мнение, че "Америка среща сериозни заплахи" както вътре, така и извън страната. В същото време Рей увери, че в случай на одобрение на кандидатурата му, ще спазва конституцията и законите на САЩ.

В представянето на правосъдния министър, генералния прокурор на САЩ Джеф Сешънс по-рано бе заявил, че според него, Рей ще стане "забележителен директор на ФБР".

Джеймс Коми научил за уволнението от телевизията

Джеймс Коми научил за уволнението от телевизията

В момента бюрото се оглавява от Андрю Маккейб

Републиканецът Тръмп поиска оставката на предишния шеф на ФБР Джеймс Коми на 9 май, подчертавайки, че не е удовлетворен от работата му. Коми бе назначен на длъжността ръководител на една от ключовите американски спецслужби през лятото на 2013 година при предишната администрация на САЩ начело с президента-демократ Барак Обама.

Според законодателството на САЩ от 1976 година, мандатът на директора на ФБР е 10 години. Една от ключовите функции на ФБР, която е подчинена на министъра е контраразузнаването.

Кристоф Рей има юридическо образование в Йелс. През 2003-2005 г. (при републиканската администрация на Джордж Буш-младши) зае поста на зам.-правосъден министър на генералния прокурор на САЩ по наказателни дела. Към момента е партньор на юридическата фирма King&Spalding. Като адвокат той представляваше интересите на губернатора на щата Ню Джърси Крис Кристи.