Мексико отрече американският президент Доналд Тръмп да е заплашвал да изпрати американски войници в страната по време телефонния разговор с мексиканския си колега, президента Енрике Пеня Нието, съобщава "Индипендънт".

Такава заплаха "не се случи по време на този разговор", обявиха в изявление от мексиканското правителство, публикувано в "Туитър".

"Знам го с абсолютна сигурност, нямаше никаква заплаха", отбеляза говорител на мексиканския президент в радио интервю, допълвайки: "Нещата, които бяха казани, са абсурдни, абсолютна лъжа."

"Асошиейтед прес" съобщи по-рано, че Тръмп заплашил да изпрати американски войски южно от границата с Мексико, ако неговият мексикански колега не успее да спре "лошите хора" да влизат в САЩ, след като от неназован източник изтекоха части от телефонния разговор между двамата държавни ръководители миналия петък.

"Вие имате куп лоши хора там долу. Вие не правите достатъчно да ги спрете", се твърди, че е казал Тръмп на Пеня Нието. "Смятам, че вашата армия е уплашена. Нашата армия не е, така че аз мога просто да ги изпратя да се погрижат за това".

Белият дом не е коментирал въпросните откъси от телефонния разговор, но отрекъл, че САЩ планират да нахлуят в Мексико.

В петък двамата държавни ръководители излязоха с общо изявление, посочвайки, че са обсъдили необходимостта да "работим заедно за спирането на наркокартелите, наркотрафика и трафика на оръжия".

Телефонният разговор имаше за цел да успокои напрежението между двамата президенти, но, ако е автентичен, публикуваният откъс предполага, че Тръмп може все още да използва същия безочлив стил, с който си служеше по време на предизборната кампания.

Напрежението между САЩ и Мексико, дългогодишни съюзници, нарасна след встъпването в длъжност на Тръмп.

В едно от първите си действия като президент, Тръмп подписа указ, призоваващ за незабавно изграждане на гранична стена между двете страни.

Няколко дни по-късно той написа в "Туитър", че Енрике Пеня Нието не трябва да посещава Вашингтон за планирана среща, освен ако Мексико не е готово да плати за строителството на стената.

Пеня Нието отмени срещата и подчерта, че Мексико няма никакво намерение да плаща за стената.