Премиерът на Канада Джъстин Трюдо официално се извини за отказа на родината си от 1939 г. да приеме кораб, превозващ повече от 900 еврейски бежанци. Той дори добави, че страната му ще направи повече, за да предпази канадските евреи от насилие, предаде Ройтерс.

Шимон Кофлер Фогел, ръководител на Центъра за израелски и еврейски въпроси, аплодира "историческото извинение" на Трюдо и обещанието му да разшири мерките за сигурност за еврейските институции.

Корабът "Сейнт Люис" напусна Хамбург през май 1939 г. в отчаяно търсене на безопасно убежище за преследваните от нацистка Германия евреи. След като беше отхвърлен от Канада и други народи, той се завърна в Европа, където историците са изчислили, че повече от 250 пътници са били убити в нацистките лагери на смърта.

По-рано Трюдо се срещна с Ана - Мария Гордън, единственият оцелял канадски пътник от кораба и членовете на семейството ѝ и говори за необходимостта от борба с антисемитизма.

Трюдо вече се извини за някои от историческите грешки на Канада.

Миналата седмица премиерът посети стотици местни хора в Британска Колумбия, за да изрази съжаление за обесването на шестима вождове преди 150 години.