Германският канцлер Ангела Меркел заяви по време не конференцията на ООН за изменението на климата в Париж, че страните се срещат в бурни времена, посочвайки терористичните нападения на 13 ноември в Париж.  

„Чрез нашето присъствие тук днес ние показваме, че сме по-силни от терористите”, подчертала Меркел.

Парижката конференция има за цел създаването на основата за възможен живот за бъдещите поколения, заяви още тя и изтъкна: "Ние сме повече от наясно с необходимостта да действаме днес."

Споразумението за климата от Париж трябва да бъде цялостно, амбициозно, справедливо и обвързващо. Тя цитирала плановете на правителствата, които вече бяха обявени преди срещата в Париж, като знак за надежда. Лошата новина е, че дори и такива, тези планове няма да запазят тези температури под 2 градуса по Целзий. Парижкото споразумение трябва да покаже, че тази разлика може да бъде снета.

Трябва да покажем, че можем да постигнем това, което обещахме в Копенхаген – 100 млрд. долара на година в помощ за климата на бедните страни до 2020 г.

Тя добави, че парижкото споразумение трябва да има механизъм за преразглеждане на плановете на страните относно климата, и че страните трябва да живеят съобразно тези ангажименти.

„Това е въпрос на необходимост за околната среда, но също на икономически здрав разум... Нашето бъдеще като човечество зависи от това... Милиарди хора възлагат надежди на това, което ще постигнем тук в Париж”, посочи още канцлерът.

Тя подчерта, че за да бъдат честни, развитите страни трябва да поемат инициативата. „Ние причинихме емисиите в миналото, така че трябва да бъдем в авангарда в бъдеще”, посочи тя.