Украинските войски възнамеряват да задържат завзетата руска територия за "известен период от време" и очакваната руска контраофанзива ще бъде трудна. Това заяви заместник-директорът на ЦРУ Дейвид Коен, цитиран от "Ройтерс".

Руският президент Владимир Путин ще трябва да "се справи с отзвука в собственото си общество" от загубата на руска територия, посочи Коен.

На 6 август Украйна започна мащабна инвазия в руската Курска област, и твърди, че е превзела 100 населени места. Междувременно руските сили продължават да настъпват в Донецка област в Източна Украйна.

Според Коен Путин ще предприеме контранастъпление. Той обаче очаква това да бъде трудна битка за руснаците.

Сирски: Украйна изпревари руската армия за откриване на трети фронт от Курск

Сирски: Украйна изпревари руската армия за откриване на трети фронт от Курск

Няма независимо потвърждение за плановете на руската армия

Вчера украинският президент Володимир Зеленски заяви, че войната с Русия в крайна сметка ще приключи с диалог, но Киев трябва да има силна позиция. ЯУкраинският лидер обяви, че ще представи план на президента на САЩ Джо Байдън и двамата му потенциални приемници.

Путин пък твърди, че всяко споразумение трябва да започне с приемането на "реалностите на място" от страна на Украйна, което означава Русия да остане със значителни части от четири украински области, както и Крим.

Понастоящем Украйна твърди, че контролира над 1200 квадратни километра от руската Курска област.

Русия хвърля още артилерия в боевете в Курска област

Русия хвърля още артилерия в боевете в Курска област

Доставени са и допълнителни ракети