Климатичната активистка Грета Тунберг критикува подигравките на министъра на финансите на САЩ Стивън Мнучин, като заяви, че коментарите му "разбира се нямат ефект" върху нея и нейните колеги, съобщава АП. 

17-годишната шведка обясни, че изобщо не се е засегнала, защото тя и други активисти в областта на климата са свикнали да бъдат критикувани. Млади активисти "са критикувани непрекъснато. Не можем да се интересуваме от такива неща", настоявайки, че нейният приоритет е насочването на вниманието и действията към опасенията относно глобалното затопляне.

Тунберг, която бе избрана за личност на годината за 2019 г., се завърна на годишната среща на върха на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, тази седмица, за да призове бизнеса, световните лидери и други да предприемат действия след научни доказателства, че температурите на Земята се покачват.

Тя разговаря с репортери заедно с четирима млади активисти за климата, преди да тръгнат по улиците на Давос за най-новата седмична кампания "Петъци за бъдещето".

На пресконференцията Тунберг бе със своите колеги активисти: Ванеса Накате от Уганда, Лукина Тиле от Швейцария, Луиза Нойбауер от Германия и Изабел Акселсон от Швеция.

Тунберг заяви, че тази седмица Световният икономически форум напълно игнорира исканията на климатичното движение (относно изкопаемите горива).

"Докато ние не третираме тази криза като криза и докато фактите се игнорират, ние няма да разрешим тази криза", казва Тунберг и настоява, че "трябва да разберем неотложността на тази ситуация. Нашите искания бяха напълно игнорирани."

"Докато науката се игнорира и докато фактите не се вземат предвид, лидерите могат да продължат да игнорират ситуацията", обясни тя.

Мнучин: Грета Тунберг главен икономист ли е

Мнучин: Грета Тунберг главен икономист ли е

След като влезе в колежа и учи растеж и икономика, тя може да дойде и да ни обясни