Властите в Тунис издадоха международна заповед за арест на напусналия страната бивш президент Зин ел-Абдин Бен Али, който избяга в Саудитска Арабия по-рано през този месец заради мощните протести срещу едноличния му режим.

Министърът на правосъдието Лахзар Каруи Чеби заяви, цитиран от АП, че Бен Али е следствен за неправомерно извеждане от страната на голяма парична сума. Издадени са заповеди за арест и на жена му Лейла, както и на други членове на семейството.

Припомняме, във френски медии се появи информация, че първата дама е получила от шефа на Националната банка тон и половина злато, което тя е изнесла от страната. От финансовата институция отрекоха, но директорът й напусна поста си.

Бен Али напусна северноафриканската държава на 14 януари след 23 години начело на Тунис заради продължилите седмици смъртоносни протести, подклаждани от безработицата, корупцията и репресиите. Над 100 души загинаха.

Според Чеби в резултат на безредиците 11 000 затворници, една трета от общия брой на лишените от свобода, са успели да избягат.

Междувременно в сряда полицията отново използва сълзотворен газ срещу стотици протестиращи в столицата. Те, от своя страна, отвърнаха с камъни. Демонстрантите искат от временното правителство да бъдат отстранени всички бивши подчинени на Бен Али.

Според държавната информационна агенция ТАП, по-късно през деня ще бъдат оповестени промени в кабинета. Премиерът трябва да смени петима министри, които подадоха оставка заради нежеланието си да работят с представители на старата власт. Очакват се и други промени, но не е ясно дали те ще успокоят тълпите, които всеки ден протестират в Тунис.

Премиерът Мохамед Ганучи, който е на този пост от 1999г., заяви, че ще напусне политиката след изборите, които трябва да се проведат през следващите месеци. Той е категоричен, че на този етап трябва да води страната в прехода й към демокрация.

Примерът на Тунис се оказа заразителен и на много места в Близкия Изток и Северна Африка се надигна вълна на социални протести. В Египет във вторник се състояха безпрецедентни протести срещу 30-годишното управление на Хосни Мубарак.