Националният съвет по сигурност в Тунис прие стратегия за борба с тероризма и екстремизма, два дни, след като "Ислямска държава" обяви, че е убила войник. Това съобщава Агенция "Франс прес".

Северноафриканската държава се сблъска с ръст на религиозния екстремизъм след революцията от 2011 г., при която бе свален дългогодишният диктатор Зин ал Абидин бен Али.

Силите за сигурност на страната се борят с екстремисткото движение, отговорно за убийството на десетки войници и полицаи, както и цивилни граждани, включително 59 чуждестранни туристи.

В свое съобщение от президентството съобщиха, че националната стратегия за борба с екстремизма и тероризма е изградена около четири основни оси - на превенция, защита, съдебно производство и отмъщение. Повече подробности за плана не се съобщават, но се уточнява, че по време на подготовката му той е бил обсъден с представители на гражданското общество, министрите и високопоставени служители по сигурността.

Националният съвет по сигурността се оглавява от президента Беджи Каид Есебси.

В неделя "Ислямска държава", която пое отговорност за три големи атаки в Тунис само миналата година, при които загинаха над 70 души, обяви, че стои зад убийството на войник. Той бил убит в събота в дома му в централен регион, който е голямо скривалище за екстремистки групи.