Президентът на Тунис Каис Сайед спечели втори мандат на изборите в Тунис с 90,69% от гласовете.  Това показват предварителните резултати, съобщава избирателната комисия в понеделник, цитирана от "Ройтерс".

Избирателната активност при гласуването в неделя е 28,8 процента.

Сайед се състезава с двама съперници: неговият бивш съюзник, превърнал се в критик, лидерът на партията Чааб Зухайр Магзауи; и Аячи Замел, който беше вкаран в затвора миналия месец.

Замел печели 7,4% от гласовете на вота. 

Тунизийският президент търси преизбиране

Тунизийският президент търси преизбиране

Неговите потенциални съперници са в затвора

Припомняме, че Сайед обяви през юли, че ще се кандидатира за нов петгодишен мандат на изборите, насрочени за октомври.

66-годишният мъж каза, че отговаря на "свещения призив на страната", който не му оставя друг избор освен да се кандидатира за втори мандат. Сайед призова "всички, които се готвят да спонсорират (кандидати) да избягват всякаква корупция".

Кандидатирането му бе очаквано.

В началото на юли, Сайед обяви, че избхорите ще се проведат на 6 октомври. Той подчерта, че няма да предаде властта на "непатриоти".

Президентът на Тунис смени 19 министри

Президентът на Тунис смени 19 министри

Министрите на финансите, правосъдието и вътрешните работи запазиха позициите си след мащабните рокади

Според опозицията не може да се проведат честни избори, освен ако хвърлените в затвора политици не бъдат освободени, а правителството не оказва натиск върху медиите.

Абир Муси, лидерът на Свободната конституционна партия и виден кандидат според проучванията на общественото мнение, е в затвора от миналата година по обвинения в нанасяне на вреда на обществената сигурност. Партията твърди, че тя е хвърлена в затвора, за да бъде отстранена от политическата надпревара.

Сайед взе почти цялата власт през 2021 г., разпусна парламента и започна да управлява с укази. Той посочи, че стъпките му са законни и необходими, за да се сложи край на години на ширеща се корупция сред политическия елит.

През август, Сайед смени 19 министри в правителството, включително тези на отбраната, външните работи и икономиката