Лидерът на кипърските турци Мехмед Али Талат съобщи, че се надява Европейският съюз да премахне международната изолация над турската част на Кипър през юни, като включително бъдат отворени пристанищата и летищата за директни връзки с ЕС.

Талат изрази надежда, че след 3 години наложената забрана за директни връзки с ЕС, ограничението ще бъде вдигнато по време на председателството на Германия, което свършва на края на месец юни.

"Оптимист съм, тъй като германците гледат на въпроса много сериозно. Тяхното мнение показва, че те ще се опитат да намерят практическо решение на този проблем", заяви в интервю за АП Талат. Той допълни, че бъдещите връзки ще помогнат за повишаването на работните места в областта и за икономически растеж в северната част на Кипър, която е силно засегната от международното ембарго.

Кипърският турски лидер направи това изявление след посещението си Брюксел, където се срещна с европейския комисар по разширяването Оли Рен.

27-те страни членки на ЕС, както и други държави не признават отделената северна част на Кипър, която е под турско управление, отбелязва АП.

Припомняме, че през 2004 година към ЕС бе присъединена само южната част на остров Кипър, която е територия на Гърция.