В понеделник турският вестник „Тараф" обяви, че ще заведе дело срещу премиера Реджеп Ердоган заради „серия от държавни предателства", довели до обтягане на политическото напрежение в страната.

Преди дни Ердоган публично заклейми репортера на вестника Мехмет Барансу заради публикуването на държавни документи, нарече го „изменник" и поиска ръководството на печатното издание да заведе дело срещу собствения си служител.

Миналия месец правителството е депозирало официална жалба срещу вестник „Тараф", който публикува документи, хвърлящи светлина върху плановете на високопоставен турски политик за ликвидиране на силното в страната религиозно движение на ислямиста Фетхуллах Гюлен.

В продължение на десетилетие религиозното братство на имама беше безрезервен поддръжник на управляващата Партия на справедливостта и развитието, както и на нейния лидер, но преди няколко месеца то рязко смени курса и яростно започна да критикува политиката на премиера.

Възникналата вражда между Ердоган и Гюлен разкри сериозни пукнатини в редиците на ислямистите консерватори, които са в основата на управляваща Партия на справедливостта и развитието.

През уикенда Едродан призова съдебната власт да "изпълни своето задължение срещу предателите" с аргумента, че „публикуването на държавни тайни не могат да се оправдават със защитата на свободното слово".

"В следващите няколко дни смятаме да подадем жалба заради клеветническите твърдения на премиера и заради неговите опити да повлияе на съдебната система в страната", заяви адвокатът на вестника Вейсел Ак, цитиран от АФП.

Очаква се съдебната битка между вестник „Тараф" и Реджеп Ердоган да окаже своето влияние върху резултатите от предстоящите през 2014 г. избори в Турция, както и върху хода на подновените преговори за членство на страната в ЕС.