Турция блокира целия достъп в страната до онлайн енциклопедията Уикипедия - един от най-популярните в света интернет сайтове. Това съобщава Би Би Си.

Не е ясно защо е наложена забраната.

Мониторинговата група "Турция блокира" обяви, че сайтът е недостъпен от 8.00 часа сутринта по нареждане на турските власти.

Хората в Истанбул нямали достъп до нито една страница на Уикипедия без да използват виртуални частни мрежи.

"След технически анализи и законосъобразно разглеждане, основано на Закон № 5651 (за интернет), беше предприета административна мярка за този сайт", обяви турският Съвет за информационни технологии и комуникации.

Причина не се посочва.

"Турция блокира" и турски медии, включително "Хюриет", съобщиха, че временното разпореждане ще трябва да бъде подкрепено от съдебно решение в следващите няколко дни.

Би Би Си уточнява, че всичко това е станало много познато в Турция: безкрайно показване на иконата за зареждане, последвано от съобщение "server timed out".

Блокирането на интернет сайтове е често използвано средство от турските власти. Туитър, Фейсбук и Ютуб няколко пъти имаха същата съдба. Редица антиправителствени сайтове са недостъпни.

Социалните мрежи се разтревожиха от новината за забраната, като някои потребителите спекулираха, че може да е опит да се подтиснат критиките към президента Реджеп Ердоган на страницата на Уикипедия.

Един потребител на Туитър отбеляза, че в Уикипедия има страница за турския референдум със секция "противоречия и изборни злоупотреби". Той цитира твърдения, че правителството подтиска кампанията "Не" чрез арести и контрол над медиите и политически репресии.

Турция и преди временно е блокирала популярни социални медии, включително Туитър и Фейсбук, особено при вълна на масови протести и терористични атаки.

Правителството отрече да цензурира интернет.

Уикипедия също бе цензурирана и в други държави, включително временна забрана в Русия и повтарящи се сривове в Китай.