Турската полиция е арестувала 101 души по подозрение, че имали финансови връзки с намиращия се в изгнание в САЩ мюсюлмански духовник Фетхуллах Гюлен, който е обвинен в опит за сваляне на турското правителство, съобщава „Асошиейтед прес”, цитирайки държавната Анадолска информационна агенция.  

Полицията е имала заповеди за арест на 140 души, включително бизнесмени и бивши служители на свързаната с Гюлен банка "Bank Asya", която беше конфискувана от правителството през миналата година. В понеделник 101 души са били отведени в ареста в Истанбул и осем други града.  

Турското правителство обяви умереното ислямско движение на Гюлен за терористична организация и предприе крути мерки срещу неговите поддръжници, конфискувайки вестници, телевизионни станции и други бизнеси, свързани с духовника.

Анадолската агенция посочва, че задържаните в понеделник били заподозрени, че са членове на „терористична групировка”, както и за предоставяне на средства и правене на пропаганда в полза на движението на Гюлен.