Кипър и Гърция настояха, че всяко мирно споразумение за разделения остров трябва да осигури изтегляне на турските войски и нови мерки за сигурността.

Ако Турция и турското малцинство на острова искат решение, "там не може да има нито присъствие на окупационни войски, нито гаранти". Това обяви президентът на Гърция Прокопис Павлопулос след разговори в Никозия с кипърския си колега Никос Анастасиадис, лидер на гръцката част на острова, съобщава Агенция "Франс прес".

Анастасиадис, чиято страна е член на ЕС от 2004 г., заяви: "Нашата обща цел е накрая да постигнем решение, което е напълно в съответствие с европейските достижения на правото (законодателството на ЕС). Без нуждата да има някоя трета страна като гарант или войски на други страни, оставащи уж да защитават една или друга общност", допълни той.

Коментарите на Павлопулос и Анастасиадис идват, след като технократи в Швейцария обсъждат формула за сигурността на Кипър.

Пълно изтегляне на турските войски от Кипър е немислимо, отсече Ердоган

Пълно изтегляне на турските войски от Кипър е немислимо, отсече Ердоган

Гърция му отговори, че решение за Кипър може да има само при прекратяване на турската окупация

Подкрепяните от ООН преговори в швейцарския курортен град Монт Перелин включват представители на гръцката и турската част на Кипър, както и официални лица от Анкара, Атина и бившата колониална сила Великобритания. Тези страни бяха също в Женева минавала седмица, опитвайки се да постигнат споразумение за обединението на Кипър. Островът е разделен от 1974 година, когато турски войски нахлули в северната му част от отговор на вдъхновения от Атина преврат, търсещ обединение с Гърция.

Анастасиадис и лидерът на турската част Мустафа Акънджъ проведоха преки разговори на различни места през последните 20 месеца за това как да изгради единна федерация с две зони.

В Женева продължават разговорите за обединение на Кипър

В Женева продължават разговорите за обединение на Кипър

Лидерите Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ се срещат

По-голямата група, срещаща се сега в Монт Перелин, е съсредоточена върху реформирането на така нареченото споразумение за гарантиращи сили в Кипър, сделка от 1960 г., когато дава на Великобритания, Гърция и Турция право да се намесват, за да защитават суверенната цялост на острова.

Има голям консенсус, че трябва да промени системата на гарантиращите сили, въпреки че съдбата на около 30 000 турски войници, разположени в северната част на острова остава пречка. Анкара настоява, че те няма да бъдат изтеглени.

Не очаквайте чудеса за Кипър, предупреди шефът на ООН

Не очаквайте чудеса за Кипър, предупреди шефът на ООН

Лидерите на Кипър провеждат ключови преговори в Женева

В Монт Перелин технически експерти се опитват да очертаят идеи за нова система за сигурност, която може да бъде претеглена от високопоставени политически лидери.

Гърция, като Великобритания, заяви, че е щастлива да се оттегли от споразумението за гарантиращите сили, но настоява за края на турската военна окупация в Северен Кипър.